30 juni 2016
het ringen van de ooievaars

Al met al hebben we een goed ooievaars seizoen gehad in Wijk bij Duurstede volgens vogelaar Frans Hoving van de vogelwerkgroep VNMW.
In de Volderstraat zijn 4 jonge ooievaars geboren maar helaas zijn er drie dood gegaan vanwege het koude en natte weer. Hier hebben we n jong kunnen ringen.
De jonge ooievaar zag er gezond uit en was al flink gegroeid. Helemaal klaar om vliegoefeningen te gaan doen.
Bij de dagopvang van Bartimeus (tussen Cothen en Langbroek) is in het voorjaar een ooievaars paal geplaatst met direct succes. De eerste week was het nest al bewoond door een ooievaars paar. Hier zijn drie ooievaartjes geboren, maar afgelopen week zijn er twee overleden.
En van de ouders is plotseling weggebleven, kwam niet meer terug op het nest om te voeren. De overgebleven ooievaar besloot toen om twee jongen uit het nest te gooien. want hij kon niet voor drie jongen voedsel gaan zoeken. Dat was hem/haar teveel. Wel voor n jong en dat is gelukkig goed gegaan tot nu toe. Ook hier hebben we de ooievaar kunnen ringen.
Het nest op het Vikinghof terrein is een groot succes. Hier zijn drie jongen geboren en groot gebracht. Deze jongen zijn zo groot dat we ze niet meer konden ringen want ze staan op het punt om uit te vliegen.
Binnen kort vliegen er 5 jonge ooievaars naar Afrika om daar volwassen te worden en keren dan over twee jaar weer terug naar Nederland.
terug naar fotopagina