2016 | 2014
Jaarprogramma 2014 werkgroep educatie
Vrijwilligersprijs
Cursus Tuinreservaten
Facebook
Dialoogdag IVN vrijwilligers & Provincie Utrecht
Natuurwerkdag
Algemene Leden Vergadering en Plandag
Mooie en nuttige bermen
Reviusleerlingen in het bos
Slootjesdag
Dauwtrappen
Inrichtingsplan Bosscherwaarden
Coalitieonderhandeligen
Boomplantdag
Algemene Leden Vergadering
Groen politiek debat
Informatieavond hagen
Natuurontwikkeling langs de Kromme Rijn
Cursus Tuinreservaten
Werkgroep Groenberaad
Werkgroep Natuureducatie
Nationale Tuinvogeltelling
Winterwandeling
11 december 2014
We wisten al dat de vereniging was genomineerd voor de gemeentelijke vrijwilligersprijs 2014.
Op woensdag 10 december was de uitreiking van de prijzen en onze vereniging heeft hierbij de derde prijs gekregen.
Het Hospice had de eerste prijs en de Zonnebloem afd. Cothen/Langbroek de tweede prijs.
december 2014
november 2014
17 november 2014
Op 12 november waren 4 vertegenwoordigers van onze vereniging bij de dialoogdag IVN vrijwilligers en de Provincie Utrecht. De bijeenkomst werd gehouden op Landgoed De Horst in Driebergen.
Een vraagstuk dat zowel IVN als de provincie Utrecht bezig houdt,is: hoe kunnen we zorgen dat de natuur in Utrecht midden in de samenleving komt te staan? In het nieuwe natuurbeleid, 'Utrecht een netwerk van natuur, natuurbeleid 2.0', schrijft de provincie de inwoners van Utrecht meer te willen betrekken bij het natuurbeleid.
IVN Utrecht organiseerde daarom een ontmoeting tussen IVN-vrijwilligers en ambtenaren van de provincie Utrecht. Kennismaken met elkaars werk en belevingswereld stond centraal.
De thema's voor de rondetafelgesprekken waren: van natuurbeleid naar natuurprojecten, draagvlak voor de natuur, lokale samenwerking overheid en vrijwilligers, samenwerking tussen beroepskrachtenen vrijwilligers.
Samen met de andere vrijwilligers hebben wij de ambtenaren van de provincie duidelijk kunnen maken hoeveel en welke expertise er zit onder IVN-ers en andere de vrijwilligers, waar de provincie haar voordeel mee kan doen.
2 november 2014
Op 1 november was er weer een Landelijke Natuurwerkdag. Op die dag gingen op zo'n 400 locaties in Nederland 12.000 deelnemers aan het werk in de natuur.
In samenwerking met het Landschap Erfgoed Utrecht organiseerde onze vereniging de natuurwerkdag op Het Lange Broek aan de Gooijerdijk 7A in Langbroek.
Op deze zonnige en warme dag werden door zo'n 40 mensen 85 wilgen geknot.
Kinderen konden onder begeleiding in het bos boompjes zagen en weghalen.
Het gastvrije onthaal door de familie Hietink begon met koffie met pepernoten. En dat kon allemaal in de buitenlucht, met lange tafels op het grasveld.
Na de koffie werd er anderhalf uur hard gewerkt tot in de lunchpauze de soep en de broodjes klaar stonden. De kinderen konden boven het vuur stokbrood bakken.
Om een uur of drie werd de dag met een drankje afgesloten.
Het was een heel geslaagde natuurwerkdag.
Meer foto's staan op de fotopagina op deze website.
september 2014
Donderdag 25 september hadden 15 leden de moeite genomen naar De Nieuwe Schakel te komen. Van 8 leden was vernomen dat ze verhinderd waren.
In een korte ledenvergadering werd Ruud Waltman met algemene stemmen benoemd als voorzitter.
Vervolgens kwamen de werkgroepen aan het woord. Van de werkgroepen Vogels en Flora was helaas niemand aanwezig. De andere werkgroepen deden verslag van het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar.
Daarna werd er nog gediscussieeerd over het functioneren van de vereniging, de behoefte aan verjonging, de wens om meer activiteiten voor een groter publiek te organiseren.
Mogelijk kan Facebook voor een grotere verspreiding van informatie zorgen. Een klein ledengroepje gaat hiermee aan de slag.
Voor de viering van het 25-jarig jublieum volgend jaar moet nog een commissie worden ingesteld. We gaan de leden vragen om ideeen voor de viering en voor deelname aan de organisatie.
Klik hier voor nog wat meer informatie over deze avond: plandag en groenberaad
augustus 2014
35 jaar geleden is door professor in de onkruidkunde P.Zonderwijk in Nederland de basis gelegd voor een gewijzigd bermbeleid en sindsdien zien wij langs veel wegen mooie bermbloemen.
Behalve een lust voor het oog, is het ook zeer nuttig voor insecten zoals vlinders/wilde bijen / zweefvliegen/honingbijen/ hommels.
Maaibeleid is hierbij zeer belangrijk. Door het afvoeren van maaisel houdt men de bodem schraal, dit is noodzakelijk voor goede groei en behoud van een rijke flora. Het ter plekke laten verteren levert o.a. stikstof op en dat betekent een goede voedingsbodem voor m.n. brandnetels.
Het mooie resultaat van deze werkwijze is te zien op veel plekken, o.a. aan de Geerweg zowel langs de rijbanen alswel fietspad/wandelpad.
Momenteel bloeit hier bijvoorbeeld veel Wilde Peen, Wilde Cichorei, Vogelwikke, veel Wilde Pastinaak, veel Kleine Bereklauw, Brunel, Valse Kamille, Rolklaver, Witte Klaver, Rode Klaver, Kaasjeskruid, Boerenwormkruid, Duizendblad, Jacobskruiskruid, Perzikkruid en niet te vergeten veel Gewoon Knoopkruid.
In deze periode van het jaar waarin de dracht (voedsel) voor insecten al zeer sterk is afgenomen, is het belangrijk dat allerlei soorten insecten (waaronder natuurlijk vlinders) nog nectar en stuifmeel kunnen vinden om te kunnen overwinteren en/of voor het nageslacht te zorgen.
Zoals wellicht bekend zijn veel drachtmogelijkheden de laatste jaren aanzienlijk afgenomen, dit ten nadele van natuurlijk en nuttig insectenbestand.
Dus heeft u gelegenheid: zaai/plant nuttige soorten, u zult er geen spijt van krijgen.
www.bijenhelpdesk.nl en www.vlinderstichting.nl kunnen u hierbij goed helpen.
EvL namens Groenberaad - VNMW
Op de fotopagina staan meer foto's.
juli 2014
In het kader van de maatschappelijke stage "De jeugd van tegenwoordig" gingen leerlingen van het Revius met leden van de werkgroep landschapsbeheer het bos in. In de boswachterij Leersum werd in het bos gewerkt en gaf de boswachter een rondleiding.
Na de eerste dag met veel zon volgden twee dagen met regen, soms wat motregen en regelmatig ook een heftige plensbui. Die regen verstoorde het programma best wel.
Maar de boswachters hebben laten weten dat ze heel tevreden waren met het resultaat van alle werkzaamheden.
In een groot deel van het eikenbos zijn de vogelkersstruiken weggehaald om de eiken weer voldoende ruimte te geven.
De boswachters waren heel blij met het grote stuk bos dat is opgeschoond en ze bedanken de leerlingen dan ook hartelijk voor al het verrichte werk.
Foto's hiervan staan op de fotopagina op deze website
juni 2014
Schaatsenrijden in de zon. Kan dat?
Nou en of! Wil je weten hoe zo'n zomerse 'schaatsenrijder' er uitziet? Kom dan op zondag 22 juni tussen 13.00-16.00 uur naar de vijver in het Stadspark (achter de brandweerkazerne) dan gaan we samen met jou op zoek.
Maar er is tijdens de IVN Slootjesdag nog veel meer te zien en te ontdekken in en om te water. Je gaat op zoek naar de dieren en planten in en om het water van de grote vijver.
Op het grote terras bij de vijver staan drie natuurgidsen van de Vereniging Natuur en Milieu, IVN-afdeling Wijk bij Duurstede, klaar met schepnetten, zoekkaarten, loepjes en waterbakken.
Ben je tussen de 7 en 11 jaar en ben je nieuwsgierig naar de natuur in en om het water, dan is dit echt iets voor jou.
De activiteit is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden.
Wil je meer weten, dan kun je via info@vnmw.nl je vraag aan ons stellen.
Gratis zoekkaarten zijn te bestellen IVN Scharrelkids op www.ivn.nl
mei 2014
Er werd geluisterd naar de ochtendzang van vogels en de gidsen hadden een aantal verrassingen om de ochtendstilte te beleven.
Aan het eind van de wandeling wachtte een lekkere warme kop koffie/thee met een krentenbol.
De begeleiding was in handen van de natuurgidsen Ruud Waltman, Petra Ekhardt en Nancy Rietveld.
Op de website ditiswijk staat een verslagje met enkele foto's.
Op de fotopagina op deze website staat een fotoreportage.
mei 2014
april 2014
april 2014
Op donderdag 17 april was het boomplantdag in Wijk bij Duurstede. Onder aanvoering van Ton Janssen kwamen leerlingen van de Wegwijzer bomen planten.
Langs de Frankenweg werden met vereende krachten zestien esdoorns geplant.
april 2014
- Na de pauze wordt de avond voortgezet met een lezing over Rotganzen door Bart Ebbinge.
Op boeiende wijze vertelde hij over zijn onderzoek en over de reden waarom de Rotganzen van jaar tot jaar in sterk wisselende aantallen in Nederland zijn. In het broedgebied, ver in het noorden van Rusland is er een wisselwerking tussen het aantal lemmingen, sneeuwuilen, vossen en meeuwen, waardoor het aantal Rotganzen wordt beïnvloed.
In zijn boek De Rotgans worden de ervaringen tijdens dit jarenlange onderzoek beschreven.
Het boek is in de boekhandel (o.a.bij Pettinga) verkrijgbaar.
maart 2014
Na afloop was er per partij een vertrouwensmeting (groen, oranje, rood) over de vraag ‘Ik heb er vertrouwen in dat het openbaar groen in goede handen is bij partij XX’.
De uitslag van deze ztemming:
· 6 van de 8 partijen scoren ‘groener’ na afloop, het grootst is het verschil bij BBNu en de PvdA
· 2 van de 8 partijen scoren ‘roder’ na afloop, het grootst is het verschil bij D66 en het CDA
Op de pagina van het Groenberaad op deze website vindt u meer informatie over deze debatavond.
maart 2014
februari 2014
januari 2014
januari 2014
januari 2014
Lees hier meer over de werkgroep en de activiteiten die er in de loop van het komende jaar zullen plaatsvinden.
januari 2014
januari 2014
Meer foto's staan op de fotopagina .
Hennie Hadderingh