2016 | 2008
Heer ooievaar;
Met lange benen
Welkom op deze blijde dag.
De zon is ook al weer verschenen
De vogels maken hun gewag
De zwaluwen vieren hun rentree
De zonne schijnt - alles zingt mee
Heer ooievaar staat op zijn nest
En kijkt neer over veld en stad
Of voor de Pasen veel werk nog rest
Ook ziet hij, vanaf ‘hoge rad”,
Dat nu de bloemen weer ontluiken
En men de kruiden weer kan ruiken
Heer ooievaar kleppert en slaat met de vleugels
En roept: “ontwaakt toch allemaal !”
Het groen bekruipt alweer heuvels.
Elk dier viert in z’n eigen taal
De haas heeft fraaie eieren klaar.
We vieren Pasen met elkaar.
(uit de bundel versjes en gezegden over de ooievaar, uitgegeven door het ooievaars buitenstation De Lokkerij te Wijk,ingezonden door Frans Hoving coordinator Wijkse ooievaars tel:571439)
Met het plaatsen van een ooievaarsnest werd de inrichting van het Vikinghofterrein afgerond. Jarenlang heeft de Vereniging Natuur en Milieu zich ingezet, het verlaten zwembadterrein in te richten als natuurgebied. Afgelopen winter is na lang wachten de inrichting ter hand genomen en werd met het hier plaatsen van een ooievaarsnest de kroon op het werk gezet. In aanwezigheid van wethouder Muis legden kinderen uit groep 5 van de openbare basisschool ‘De Werkschuit’ vanuit een hoogwerker de laatste twijgen en wat hooi in het nest. Deze officiële handeling werd levendig gemaakt door de aanwezigheid van juffrouw Ooievaar uit de vroegere Fabeltjeskrant. Korte toespraken werden gehouden door de directeur van het Utrechts Landschap, Marco Glastra, wethouder Muis en onze ooievaarsdeskundige Frans Hoving die een en ander over de Wijkse ooievaars vertelde. Na afloop kregen de aanwezigen wat te drinken en beschuit met muisjes. Wij hopen dat het nest spoedig door een paartje ooievaars in gebruik wordt genomen want er was al een nijlgans bij het nest waargenomen.
T.J.
De VNMW maakt bezwaar tegen het verlenen van deze kapvergunning zonder voorwaarden. Dit heeft twee redenen:
- Ten eerste ligt het terrein op een kruispunt van twee ecologische verbindingszones en maakt daarmee deel uit van de provinciale EHS. Het betreft de ecologische zones noord-zuid langs de Cothergrift en oost-west tussen de landgoedbossen. Het kappen van bomen zal het functioneren van de ecologische zones aantasten. Een goed landschapsplan is noodzakelijk om aan te tonen dat dit terrein de ecologische functie niet gaat verliezen ondanks de kap van bomen en de bouw van een kazerne.
- Ten tweede komt de kazerne midden in open agrarisch gebied te liggen. Een goede landschappelijke inpassing is noodzakelijk om de ruimtelijke/landschappelijke kwaliteit van het gebied niet aan te tasten door de kap en de bouw. Het verlenen van de kapvergunning zou gecombineerd moeten gaan met een goed landschapsplan voor de inpassing van de bouw en de compensatie van de te kappen bomen.
Info: Sonja Fris
De gemeente heeft een visie voor alle uiterwaarden opgesteld. De VNMW heeft op deze concept visie gereageerd. Samengevat:
Visie conflicteert met beleid en wetgeving t.a.v natuur
De visie Het Rivierfront Wijk bij Duurstede gaat vooral over de ambities van de gemeente voor toerisme en recreatie in de uiterwaarden en het honoreren van de belangen van recreatieondernemers. In deze visie is recreatie en toerisme hoofdzaak en natuur bijzaak.
Dit doet geen recht aan het gegeven dat alle uiterwaarden behoren tot de nationale ecologische hoofdstructuur (EHS) en de Lunenburgerwaard en Waarden van Gravenbol op Europees en nationaal niveau beschermd zijn als Vogelrichtlijngebied (Natura 2000).
Visie biedt mogelijkheden voor van recreatie ten koste van natuur en landschap
De visie streeft naar het concentreren van recreatie bij de stad, ondermeer door een nieuwe jachthaven met ondersteunende bebouwing en een rivierpark. Tegelijk biedt de visie ook ruimte voor ‘tijdelijke’ uitbreiding van de jachthaven Lunenburg middenin de EHS en Vogelrichtlijngebied.
Suggesties
Voor de complete reactie, lees verder ..
De werkgroep beleid is vervangen door de werkgroep projecten.
“Beleid” suggereerde dat we alleen met reacties of meedenken met beleid van anderen bezig zijn, dat klopt niet. In feite gaat het meestal om deelname aan projecten en het initiëren van projecten bijv. het vleermuizenonderzoek. Ook het VNMW beleid is niet bepaald door de werkgroep beleid, maar door het bestuur.
Dus hebben we voortaan de Werkgroep Projecten en tot de activiteiten behoren:
- meedenken in, reageren op en initiëren van projecten (incl. onderzoeksprojecten) altijd vanuit onze doelstelling winst voor natuur, landschap, milieu.
- de samenstelling wisselt per project.
- bij de projecten past een educatieve taak voor bijv. de planopstellers en publiek.
Zie de vernieuwde website van deze werkgroep met alle projecten en activiteiten in 2008.
Contactpersoon is Sonja Fris, tel. 0343-576470
Op 18 maart is de site www.beleefdelente.nl weer de lucht in gegaan. Op deze site kan het broedgebeuren van zes vogels continue worden gevolgd. Voor de torenvalk, steenuil, ijsvogel en lepelaar zijn de webcams al in werking. Voor de grote stern, de eerste is 17 maart op Texel gearriveerd, zal dit nog volgen en voor de gierzwaluw die rond koninginnedag in Nederland verschijnt zal dit nog wat later zijn. Bij de torenvalkenkast toont een paartje torenvalken al drie weken interesse om de kast in gebruik te nemen. De steenuil heeft van de steenuilenkast al bezit genomen en op 10 maart is er, het geluid stond wel al aan maar de webcam nog niet, een paring waargenomen. Het vrouwtje lokte het mannetje met ‘bedelsnurken’en ‘piepen’naar binnen waarna de baltsroep met veel vleugelgeklapper werd waargenomen. Daarna vlogen ze samen weer naar buiten. De ijsvogel die in 1997, de laatste elfstedentocht werd toen gereden, terug viel van 400 naar 40 paar heeft nu weer zo’n 500 tot 580 paar. Alle hoop is dan ook gevestigd dat zij ook hun activiteiten bij het nest gaan vertonen. Van elke vogel worden logboeken bij gehouden met hoogtepunten die waren te zien.
Ton Janssen
Het aantal broedende reigers in het kasteelbos in Wijk bij Duurstede neemt de afgelopen jaren in aantal toe. De reigers broeden het liefst in een kolonie en komen in Nederland als broedvogel veel voor. Het aantal blauwe reigers varieert dan ook tussen de 8500 en 12500 paren in Nederland. Volgens Frans Hoving lid van de vogelwerkgroep van de vereniging Natuur en milieu zitten de reigers graag langs de rivieren of in de weilanden.... lees verder